1399/05/02
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهراعلام کرد
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را جدی بگیریم
هشدار در مورد شیوع تب خونریزی ‌دهنده کریمه کنگو در فصل گرما

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر؛ دکتر فرهاد دادگر معاون بهداشتی دانشگاه گفت: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) یک بیماری تبدار حاد ویروسی به شدت واگیر دار بوده که درصورت تشخیص دیرهنگام باعث خونریزی و مرگ خواهد شد.

معاون بهداشتی دانشگاه افزود: باتوجه به شیوع بیماری کرونا و اینکه این بیماری علائم شبیه به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو دارد، ممکن است باعث مرگ و‌ میر و خسارات جانی و مالی شود، لذا تمامی افرادیکه به نحوی با دام و فرآورده‌های  دامی و بیماران در تماس هستند بایستی آگاهی کامل از این بیماری را داشته باشند.

وی افزود: با افزایش دما، فعالیت کنه ها نیز افزایش یافته و به همین علت احتمال بروز و شیوع این بیماری در ماههای گرم سال افزایش خواهد یافت، همچنین علایم مشابه این بیماری با کرونا: تب و سر درد، ضعف و بی حالی، خستگی و درد عضلانی، گلودرد، تهوع، استفراغ و اسهال می باشد.

وی تصریح کرد: اصولاً این بیماری از طریق کنه ها و‌ حیوانات اهلی به انسان منتقل میشود. بیماری مشترک انسان و حیوان بوده اما در حیوانات علائم مشهودی دیده نمیشود. البته قدرت سرایت و واگیری بیماری بسیار بالاست و طغیان های ناگهانی در جامعه و همه گیری های ناگهانی در بیمارستان ها دارد.

وی در مورد مخزن اصلی این بیماری گفت: مخزن اصلی بیماری، کنه ای به نام هیالوما است، گرچه تمامی کنه ها ممکن است ویروس را داشته باشند اما انتقال توسط هیالوما صورت میگیرد، یکبار آلودگی کنه موجب می‌شود که در تمام مراحل تکامل ناقل باقی بماند.

دادگر افزود: استان سیستان و بلوچستان بالاترین شیوع بیماری را در کشور دارد. میزبانان این بیماری طیف وسیعی از حیوانات از قبیل گاو‌ و‌ گاومیش، گوسفند و بز می باشند. و راه انتقال آن هم توسط گزش یا له کردن کنه، تماس با خون و بافت ها و ترشحات بیمار آلوده، ذبح و تماس بدون حفاظت فردی، مصرف گوشت تازه و خام، قطعه کردن گوشت تازه بدون رعایت اصول حفاظت فردی و بهداشت دام و دامپروری و کشتارهای غیربهداشتی است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گفت: پس از آلودگی توسط کنه 1تا3 روز و حداکثر 9 روز دوره کمون بیماری بوده که پس از تماس با خون و بافت های خونی این دوره 5تا6 روز و‌ حداکثر 13 روز خواهد بود. و علائم آن با تب، ضعف، بی حالی، درد عضلانی، سرگیجه، درد و سفتی گردن، درد پشت، سردرد و سوزش چشم ها و دوبینی، شروع میشود و ممکن است حالت تهوع، استفراغ، اسهال، دل درد، سرفه و گلودرد و به دنبال آن تغییرات خلقی، اختلال در هوشیاری ایجاد میشود. بعداز 2تا 4 روز حالت خواب آلودگی، افسردگی و درد در قسمت راست و بالای شکم رخ می دهد. و همچنین افزایش ضربان قلب، بزرگی غدد لنفاوی و خونریزی از دهان، بینی و گوش، ادرارخونی، گاهی خلط خونی، خونریزی از رحم، مشکلات تنفسی و درنهایت مرگ اتفاق می‌افتد.

وی در پایان در مورد راههای پیشگیری از این بیماری افزود: کنترل بیماری در حیوانات با عملیات بهسازی، کنه کشی، قرنطینه دامی آموزش و آگاهی دادن به مردم و گروه های در معرض خطر، کاهش خطر انتقال بیماری از کنه به انسان، پوشیدن لباس مناسب برای دامداری، پوشیدن لباس به رنگ روشن برای تشخیص ساده و یافتن کنه روی لباس، استفاده از کنه کش ها بر روی لباس، استفاده از دورکننده های مگ تایید شده بر روی پوست و لباس، جداسازی صحیح کنه از پوست و لباس، هماهنگی با دامپزشکی جهت حذف یا کنترل کنه ها در اصطبل ها و...، شناسایی و تصحیح مناسب مکان های زندگی کنه، حمل و نقل بهداشتی دام می باشند.